“Coalitie moet blijven na herovering Mosoel”

Coalitie moet blijven na herovering Mosoel
Coalitie moet blijven na herovering Mosoel

De internationale coalitie tegen jihadisten, die geleid wordt door de VS, moet de toestemming krijgen om in Irak te blijven na de herovering van de stad Mosoel. Dat maakte de bevelvoerder van de coalitie maandag bekend. “Ik verwacht niet dat de Iraakse regering ons vraagt onmiddellijk na Mosoel te vertrekken”, verklaarde generaal Stephen Townsend, tijdens een persconferentie ter afsluiting van het korte bezoek van de Amerikaanse minister van Defensie, James Mattis, aan Bagdad. “Ik denk dat de Iraakse autoriteiten inzien dat het gaat om een extreem complexe strijd en dat ze de steun nodig zullen hebben van de coalitie, zelfs na Mosoel.”

De luchtmacht van de coalitie, die in theorie meer dan 60 landen telt, steunt de Iraakse troepen door luchtaanvallen uit te voeren op stellingen van de terreurgroep Islamitische Staat (IS) sinds de zomer van 2014. Het offensief op Mosoel startte op 17 oktober.
Meer dan de helft van de zowat 9.000 militairen die de coalitie sterk is, zijn Amerikanen. Enkelen van hen zijn aanwezig op het front, nu de Iraakse troepen zondag de operatie zijn gestart om het westelijke deel van Mosoel te heroveren op IS. Sinds eind januari heeft Bagdad het oostelijke deel van de strategisch belangrijke stad weer in handen.

Bron: Belga