«Ik zal zaterdag nog niet top zijn»

Belga / D. Stockman

Met de Omloop Het Nieuwsblad gaat zaterdag het Belgische wielerseizoen van start. Voor Tom Boonen is het op enkele maanden van zijn afscheid de laatste kans om de openingsklassieker te winnen, al ligt hij daar niet echt wakker van. «Mijn doelen liggen later dit voorjaar.»

Dat laatste betekent niet dat Boonen er geen zin in heeft. De voorbije weken koerste hij in Zuid-Amerika en het Midden-Oosten, maar een kasseivreter verkiest natuurlijk de Vlaamse hellingen.

«Ik kijk altijd uit naar de eerste koers in België», zegt de kopman van QuickStep-Floors. «Het is altijd speciaal, die eerste koers weer in Vlaanderen, voor het eerst weer over die hellingen en kasseien. Al hoop ik wel dat het niet zo’n regendag is zoals we een paar jaar geleden hadden en dat het ook niet te koud is.»

Ondanks zijn rijkgevulde erelijst kon Boonen in het verleden nooit zegevieren in de Omloop, al was hij er wel een paar keer heel dichtbij. In totaal stond hij er al vier keer op het podium. «Maar dat betekent niet dat ik er meer een doel van heb gemaakt in vergelijking met andere jaren. Ik ga gewoon proberen om te winnen en als dat niet lukt, dan is dat zo. Mijn echte doelen liggen later.»

De voormalige wereldkampioen verwijst daarmee naar de Ronde van Vlaanderen en vooral Parijs-Roubaix, waar hij alleen recordhouder kan worden. «Voor een jonge renner is de Omloop vaak een hoofddoel, maar nu heb ik er minder interesse in. Toch verwacht ik dat ik mee zal doen voor winst. Ik zal nog geen 100% zijn, maar dat hoeft ook niet om er te domineren. In de Ronde van Oman heb ik bijvoorbeeld niemand dingen zien doen waarvan ik dacht: oei, indrukwekkend wat die uit zijn benen schudt. Of doet Ben Hermans mee aan het openingsweekend?»