Palmbomen veroorzaken beroering in Milaan

door
Belga
Leestijd 1 min.

In de Italiaanse stad Milaan zijn de gemoederen de voorbije dagen verhit geraakt door palmbomen. Donderdag werden er 42 stuks geplant voor 's lands grootste kathedraal. Dat leidde tot een hevige polemiek: tegenstanders vinden dat de gotiek van het Milanese monument niet te verenigen valt met de tropische bomen. In de nacht van zaterdag op zondag werden zelfs drie palmen door onbekenden in brand gestoken. De komst van de wel vijf meter hoge palmbomen op de Piazza del Duomo - een project van de stad gesponsord door de Amerikaanse koffieketen Starbucks - leidde donderdag meteen tot een golf van protest. Tropische bomen in het noorden van Italië bleek voor veel inwoners van Milaan niet gepast.

Uit (extreem)rechtse hoek bleven de reacties niet lang uit. De leider van de separatistische partij Liga Nord gaf te kennen dat de plek nu enkel nog "zand, kamelen en illegale immigranten die zich thuis zullen voelen" miste, terwijl een van zijn partijgenoten suggereerde dat de torens van de kathedraal misschien wel zouden worden omgebouwd tot minaretten.

Zaterdag kwamen op initiatief van de extreemrechtse beweging CPI (CasaPound Italia) zelfs betogers op straat om te manifesteren tegen de "afrikanisering" van het Domplein.

Bron: Belga