Laatste FARC-leden aangekomen in transitiezone voor ontwapening

door
Belga
Leestijd 2 min.

De laatste 300 leden van de guerrillabeweging FARC zijn zaterdag aangekomen in hun transitiezone voor hun ontwapening, zoals dat afgesproken werd in het vredesakkoord met de Colombiaanse regering. Dat liet de VN-missie in Colombia weten. In het herziene vredesakkoord dat de Colombiaanse regering en de FARC-rebellen ondertekenden gingen die laatsten akkoord om zich naar 26 transitiezones te begeven om te ontwapenen.

Met de aankomst van de 300 rebellen zaterdag is "de hergroepering van de 6.900 mannen en vrouwen van de FARC afgerond", zei Javier Pérez Aquino van de VN-waarnemersmissie in Colombia. Hij voegde toe dat ze zo'n 8.700 kilometer aflegden om in de zones te geraken, te voet, met de wagen of met de boot.

Volgens de BBC waren er klachten te horen bij de strijders omdat sommige transitiezones niet af waren, en ze zelf nog de kampen moesten opzetten. De regering weet de achterstand aan het gebrek aan toegangswegen tot de terreinen. De VN-missie in Colombia heeft de regering opgeroepen om het tijdschema voor de ontwapening aan te passen, en waarschuwde dat er door de onafgewerkte kampen geen veilige plaatsen zijn om de wapens te verzamelen. "De meerderheid van de kampen zijn niet af en zijn niet precies afgebakend met precisie", zei Jean Arnault van de VN-missie. "Dit kan leiden tot een grijze zone waarbij verschillende interpretaties mogelijk zijn met incidenten tot gevolg." Hij zei ook dat vele FARC-leden bezorgd zijn om hun persoonlijke veiligheid in de kampen, en om hun sociaal-economische en fysieke welzijn.

Normaal gezien zullen de strijders tot 31 mei in de kampen blijven. In die tijd zullen ze zich niet enkel ontwapenen, maar worden ze ook geregistreerd en voorbereid op hun terugkeer naar de burgersamenleving.

Bron: Belga