Drie Palestijnen in Gaza ter dood veroordeeld voor collaboratie met Israël

Een militaire rechtbank in de Gazastrook heeft zondag drie Palestijnen ter dood veroordeeld. Ze zijn schuldig bevonden aan het verstrekken van inlichtingen aan Israël, zo heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken in het Palestijnse gebied meegedeeld. Daarnaast bevestigde de rechtbank in beroep drie eerdere veroordelingen tot de doodstraf van Palestijnen die zich schuldig hebben gemaakt aan “verraad” en “het verstrekken van inlichtingen aan vijandelijke derden”, zo verwees het ministerie naar Israël. Tenslotte sprak de rechtbank ook nog straffen van twee jaar cel tot levenslang uit voor “samenwerking” met Israël.
Voor de veroordelingen van zondag was dit jaar al vier keer de doodstraf uitgesproken in Gaza, zo meldt het Palestijnse Centrum voor de Mensenrechten. Het centrum laakt “de excessieve toepassing van de doodstraf” en “het ontbreken van juridische garanties die een eerlijk proces moeten verzekeren” in Gaza.
In theorie moeten doodstraffen in de Palestijnse gebieden goedgekeurd worden door de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, maar die zetelt op de Westelijke Jordaanoever en Hamas erkent zijn legitimiteit niet meer. De radicaal-islamistische beweging heeft sinds 2007 de controle over de Gazastrook.
De Palestijnse wet voorziet de doodstraf voor collaboratie met Israël, moord en drugshandel. Op de Westelijke Jordaanoever hebben sinds 2002 geen executies meer plaatsgevonden. In de Gazastrook is tussen 2007 en 2016 96 keer de doodstraf uitgesproken. Niet alle straffen zijn ook daadwerkelijk uitgevoerd.

Bron: Belga