Goffin grijpt naast zevende plaats op ATP-ranking

David Goffin heeft in de finale van het tornooi van Rotterdam zijn meerdere moeten erkennen in Wilfried Tsonga. Daardoor klimt de eerste Belg ooit in de top tien van de ATP-ranking niet naar plaats zeven.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar nu heeft Goffin (foto) ook echt de deur naar de top tien opengebroken. Daarvan was hij zeker na zijn kwalificatie voor de finale in Rotterdam. Wilde hij hoger uitkomen dan plaats tien, dan zou hij met de tornooizege naar huis moeten gaan.

Vermoeidheid slaat toe

Dat leek in het begin van de partij geen probleem te gaan worden. De Luikenaar schoot het beste uit de startblokken en kon vrij snel twee opslagspelletjes van Tsonga afsnoepen. Die voorsprong gaf hij niet meer uit handen en Goffin haalde met 4-6 de eerste set binnen. De tweede set verliep evenwichtiger, met beide spelers die het niveau van hun opslag opkrikte. Pas bij 5-4 in het voordeel van de Fransman, wist Tsonga een break te forceren en zo de stand gelijk te trekken.

Bij een vermoeide Goffin was ondertussen het verval merkbaar. Zijn opponent liep in de derde set dan ook snel uit naar 5-0. Onze landgenoot liet nog een kleine opflakkering noteren, maar de wedstrijd ging met 4-6, 6-4 en 6-1 naar Tsonga.

"Ik wist niet dat ik de top tien bereikt had"

Geen winst dus voor de Luikenaar, maar wel de eer om als eerste Belgische tennisser tot de top tien van de ATP door te stoten, al was Goffin daar naar eigen zeggen niet mee bezig. "Ik heb helemaal niet gedacht aan de top tien, ik wist het zelfs niet om eerlijk te zijn", reageerde onze landgenoot verrast na de halve finale. "Na de match, toen de stadionomroeper het had aangekondigd, was ik natuurlijk heel gelukkig. Het is fantastisch. Zoals ik altijd zeg, het is maar een nummer, maar om in de top tien te staan moet je het hele jaar door goed zijn."

Het is voor het eerst dat België iemand in de top tien van de ATP-ranking heeft staan. Xavier Malisse raakte in zijn carrière nooit verder dan een 19de stek. Olivier Rochus en Kristof Vliegen strandden in de top dertig. Ze bereikten respectievelijk plaats 24 en 30.