‘Oerwoudsteden’ moeten China groener maken

De Italiaanse architect Stefano Boeri heeft concrete plannen om in China heuse woudsteden of ‘forest cities’ te bouwen. Eerder deze week raakte al bekend dat Boeri twee torens gaat bouwen in Nanjing waarvan de gevels bekleed worden met honderden bomen en duizenden planten. Maar zijn plannen gaan dus veel verder.

“We zijn gevraagd om een hele stad te ontwerpen met honderd of tweehonderd gebouwen van verschillende afmetingen, allemaal met bomen en planten op de gevels”, zei de architect aan de krant The Guardian. “We zijn momenteel al de gebouwen aan het ontwerpen. Ik denk dat men eind dit jaar zal beginnen met de bouw. Tegen 2020 hebben we mogelijk de eerste woudstad in China.”

Die eerste volledig groene stad moet in Luizhou komen. Dat is een stad van zo’n 1,5 miljoen inwoners in de bergachtige zuidelijke provincie Guangxi. Er is ook sprake van een tweede project in de buurt van Shijiazhuang, een stad in noord-China.

Boeri wil niet gezegd hebben dat zijn idee spectaculair is. “Wat spectaculair is, is de natuur”, zei hij aan The Guardian. “Het feit dat dat gebouw elk seizoen van kleur verandert. De planten en bomen die groeien en voortdurend veranderen.” Hij hoopt dat zijn idee navolging krijgt. In Milaan is overigens ook al de ‘bosco verticale’ of het verticale woud te bezichtigen. Dat zijn twee zulke groene torens van de hand van Boeri.