“Brein WTC-aanslag van 1993 in VS-cel overleden”

Omar Abdel-Rahman, de Egyptenaar die werd veroordeeld als brein achter de aanslag op het World Trade Center (WTC) in New York in 1993, is in een Amerikaanse cel overleden. Dat zegt diens zoon Ammar in een gesprek met het Britse persagentschap Reuters. De ‘blinde sjeik’ zou de leider zijn geweest van al-Gamaa al-Islamiya (de Islamitische Groep), militante islamisten die zowel in Egypte als in de VS als terroristen worden beschouwd. De groep was onder andere verantwoordelijk voor de aanslag op buitenlandse toeristen in Luxor in 1997, een aanslag die 58 doden eiste. Volgens de zoon van de sjeik werd hij door de Amerikaanse overheid ervan op de hoogte gebracht dat zijn 79-jarige vader in een gevangenis in North Carolina is overleden. Abdel-Rahman zat daar een levenslange celstraf uit.
Ammar zegt voor het laatst twee weken geleden met zijn vader te hebben gesproken en dat die wist dat diens gezondheid er met rasse schreden op achteruit ging.
Het overlijden van de ‘blinde sjeik’ werd zaterdagnamiddag (onze tijd) bevestigd door het Amerikaanse ministerie van Justitie.

bron: Belga