Reisinspiratie: 48 uur in Washington D.C.

Washington D.C. is zelden de eindbestemming van reizigers. Toch loont het de moeite om er even stil te staan en rond te kijken, want het is veel meer dan een saaie bestuursstad. 
door
Mare
Leestijd 1 min.

10 a.m. Geschiedenis op de National Mall

Wie niet al te veel tijd heeft, kan simpelweg door de rijke geschiedenis van de Verenigde Staten en Washington D.C. fietsen. De National Mall en Capitol Hill zijn gemakkelijk te bezichtigen met een tweewieler en zo heb je op enkele uurtjes tijd de belangrijkste bezienswaardigheden bezocht, zoals het Witte Huis, het Capitool, het Hooggerechtshof, en de vele musea en statige Memorials.

1 p.m. Een smeltkroes van culturen

Durf ook de geijkte paden te verlaten en ontdekt buurten zoals Shaw. Zo'n dertig jaar geleden was de wijk eerder te vermijden, want toen stond ze vooral bekend als het territorium van drugsdealers. Vandaag vind je er een vrolijke smeltkroes van culturen met gezellig barretjes, restaurants en clubs. Die kan je op een originele manier ontdekken met de Carpe DC Food Tour. Twee jaar geleden startten Stefan en Mary het project. De twee foodies leiden je rond in de wijk en laten je ondertussen proeven van de kleurrijke diversiteit. Zo passeer je bij Ben's Chili Bowl, een van de oudste restaurants van stad. Het ademt dan ook geschiedenis. Zo bereidde Martin Luther King er zijn speeches voor en at Barack Obama er enkele dagen voor zijn inauguratie de traditionele de chili cheese fries.

 7 p.m. Match Time

Een bezoek aan de VS is niet compleet zonder een sportwedstrijd. Dat is bijna een sacraal moment voor heel wat Amerikanen. Zo zingen ze trots en vol overtuiging het volkslied, eren ze soldaten en stellen cheerleaders hun spectaculairste moves tentoon. Veel Amerikaanser wordt het niet. In het hartje van Chinatown staat het Verizon Center, de thuisbasis van onder meer basketbalteam Washington Wizards en ijshockeyteam Washington Capitals. Ambiance verzekerd!

10 A.m. Tijd voor cultuur

Terwijl je gisteren in sneltempo door de stad raasde, kan het vandaag wat rustiger. Je weet wat er te bezichtigen valt en kan een keuze maken uit een van de vele musea. Ben je een nieuwsjunkie, dan is het Newseum een aanrader. Het bestaat uit ruim 23.000 vierkante meter aan nieuwsgeschiedenis. Het populairste museum is zonder twijfel het National Air and Space Museum. Het herbergt de grootste collectie van vlieg- en ruimtevaartuigen in de wereld en is bovendien gratis.  De nieuwste aanwinst op de Mall is het National Museum of African American History and Culture (foto). Het museum gaat zonder censuur de confrontatie aan met haar gitzwarte verleden en viert tegelijkertijd de rijkdom en diversiteit van de Afro-Amerikaanse cultuur. Obama kwam in september deze unieke locatie officieel openen.

2 p.m. Een dorp in de grootstad

In Georgetown, in het noordwesten van de stad, kom je plotsling in een heel andere wereld terecht. Even vergeet je dat je in de hoofdstad van de Verenigde Staten bent, want deze wijk heeft met haar kleine huisjes, smalle straatjes en kabbelend kanaaltje veel weg van een pittoresk en charmant dorpje. Wie van shoppen houdt, zal hier vast aan zijn trekken komen met – naast de onvermijdelijke H&M's van deze wereld – kleine boetiekjes, hippe designershops en schattige vintagewinkels.

7 p.m. Politiek en hipsters

Politiek is nooit ver weg in Washington D.C., maar dat hoeft zeker niet altijd saai en ingewikkeld te zijn. Dat bewijst de hippe en rebelse keet Busboys & Poets, een restaurant, koffiebar, theaterzaal en boekenwinkel ineen. Op zes locaties in de stad heeft de miniketen zich gevestigd. De naam verwijst naar de zwarte Amerikaanse dichter Langston Hughes die in de jaren 30 ook als busboy werkte in een hotel en een belangrijke rol heeft gespeeld in de strijd tegen racisme. Het is een inspirerende locatie om rond te snuisteren tussen de boeken, een literaire avond bij te wonen of gewoon een lekkere koffie te drinken.