Volgende oogst Belgische peren welkom in Brazilië

Volgende oogst Belgische peren welkom in Brazilië

De volgende oogst Belgische peren zal ook naar Brazilië verscheept mogen worden. Dat kreeg federaal minister van Landbouw Willy Borsus (MR) te horen van zijn Braziliaanse collega Blairo Maggi. Ons land trekt sinds 2014 aan de kar om Belgische peren naar Brazilië te kunnen exporteren. Eind vorige maand kwamen Borsus en Maggi in Brussel effectief tot een akkoord, nadat het federaal voedselagentschap (FAVV) en zijn Braziliaanse evenknie de sanitaire voorwaarden voor de export uitklaarden. De vereiste officiële publicatie van de Braziliaanse documenten is intussen gebeurd, zo kreeg Borsus van Maggi te horen.

“De Belgische peren zullen geteeld moeten worden volgens zeer precieze regels, die onderhandeld en beschreven werden in het werkplan”, aldus Borsus. “Daarom zullen de peren die nu in België geteeld worden vanaf de volgende oogst 2017 geëxporteerd kunnen worden.”
De liberale minister verheugt zich over de nieuwe mogelijkheid voor de Belgische perenproducenten, die sinds het Russische embargo te kampen hebben met zware moeilijkheden.

“Meer dan veertig procent van de Belgische conférence-peren werd vroeger geëxporteerd naar Rusland, of ongeveer 140.000 ton”, schetst Borsus nog. “België exporteert momenteel slechts voor 150 miljoen euro aan landbouwproducten naar Brazilië. Het is dus een enorme potentiële markt die zich vandaag opent voor onze producenten en die geraamd wordt op 25.000 ton per jaar.”

bron: Belga