Spaanse prinses Cristina vrijgesproken in corruptieproces

Spaanse prinses Cristina vrijgesproken in corruptieproces
Spaanse prinses Cristina vrijgesproken in corruptieproces

De Spaanse prinses Cristina, de jongste zus van koning Felipe, wordt volgens El Pais vrijgesproken in het corruptieproces dat tegen haar liep. Haar echtgenoot, de vroegere handbalspeler Iñaki Urdangarin, is volgens de rechtbank wel schuldig en is veroordeeld tot zes jaar en drie maanden cel. De 51-jarige infante werd beschuldigd van medeplichtigheid aan de belastingsfraude van haar echtgenoot. El Pais baseert zich voor het nieuws op de bevoegde rechtbank in Palma de Mallorca. Urdangarin werd aangeklaagd omdat hij met een zakenvriend rond de zes miljoen euro belastinggeld verduisterde. Daarnaast werd hij aangeklaagd voor bedrog, witwassen van geld en valsheid in geschrifte. Het is nog niet duidelijk of Urdangarin meteen de gevangenis in moet. In totaal waren in dit proces 17 mensen aangeklaagd.
Hoewel Cristina vrijgesproken is, moet ze een boete van 262.000 euro betalen, haar man moet 512.000 euro betalen.

Het proces liep af in juni vorig jaar, en duurde meer dan vijf maanden. De openbare aanklager had voor Cristina de vrijspraak gepleit. Voor Urdangarin was 20 jaar cel geëist. Cristina, zesde in lijn voor de troonopvolging, was in de Spaanse geschiedenis de eerste nauwe bloedverwant van een koning, die door de rechtbank werd aangeklaagd.
Cristina en haar man, die van alle activiteiten van het paleis zijn uitgesloten, leven al drie jaar in ballingschap in Genève.

Bron: Belga