Nederlanders en Fransen ontspringen mogelijk tijdelijk de dans rond lage-emissiezone

Nederlanders en Fransen ontspringen mogelijk tijdelijk de dans rond lage-emissiezone

Buitenlandse chauffeurs die met te vervuilende wagens de kersverse Antwerpse lage-emissiezone (LEZ) inrijden, dreigen voorlopig nog te ontsnappen aan een boete. Dat schrijven de kranten van Mediahuis. Het kabinet van Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) bevestigt dat het momenteel onduidelijk is of federale verdragen tussen België enerzijds en Nederland en Frankrijk anderzijds over het doorgeven van persoonsgegevens wel geldig zijn voor Vlaamse materie zoals een lage-emissiezone. Het probleem werd na de start van de Antwerpse LEZ aangekaart door de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen (DIV) en zou ontstaan zijn door een miscommunicatie met voormalig federaal minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR). Of er nog verdere gevolgen zijn, zoals of Belgen hun boetes kunnen aanvechten zolang buitenlanders niet gecontroleerd en bestraft kunnen worden, is niet duidelijk.

“Onze juristen zijn nu eerst aan het uitzoeken of Vlaanderen inderdaad nog afzonderlijk een akkoord moet sluiten met andere landen”, zegt Jan Pauwels, woordvoerder van minister Schauvliege. “Indien niet, is er geen probleem.” Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wil er indien nodig voor zorgen dat er zo snel mogelijk toch een protocol komt met Nederland en Frankrijk.
De Antwerpse lage-emissiezone ging op 1 februari van start. Overtreders krijgen momenteel slechts een waarschuwingsbrief, vanaf 1 maart riskeer je een boete van 125 euro. Ook Brussel, Gent en Mechelen hebben intussen al plannen voor een lage-emissiezone aangekondigd.

bron: Belga