N-VA wil intercommunales vervangen door 1 bedrijf, Open Vld wil doorlichting

door
Belga
Leestijd 2 min.

De N-VA wil komaf maken met het huidige kluwen aan energie-intercommunales. De hoeksteen van haar plan is om die te vervangen door één Vlaams nutsbedrijf, Fluvius. Dat zegt de architect van het plan en Antwerps schepen Koen Kennis vandaag in De Standaard. Open Vld stelt in Het Laatste Nieuws en De Morgen dan weer voor om alle intercommunales om de vijf jaar door te lichten en te analyseren of de overheid die taken nog wel moet doen. Door alle energie-intercommunales samen te voegen, zou het volgens de N-VA mogelijk zijn om bij de achterliggende distributienetbedrijven ­homogene infrastructuurgebieden te creëren, in tegenstelling tot de soms onsamenhangende lappendeken vandaag. Behalve overhead-diensten zouden ook dubbele structuren en investeringen vermeden kunnen worden. "Daardoor zouden de distributienet­tarieven op termijn kunnen ver­lagen", zegt Koen Kennis. De versterkte operationele samenwerking zou volgens hem een jaarlijkse besparing van minstens 100 miljoen euro kunnen opleveren.

De kern van het plan bestaat uit de fusie van de operationele energiedistributiebedrijven Eandis en Infrax, die nog in de huidige legislatuur zou moeten plaatsvinden. Ook allerlei overlegstructuren zouden verdwijnen, net zoals de financieringsintercommunales. Volgens Kennis "zouden er van de huidige 600 tot 800 mandaten bij de energie-intercommunales 300 kunnen verdwijnen".

Bij Open Vld, die ook in de meerderheid zit, heeft senator Lode Vereeck een schema klaar op basis waarvan kan worden uitgemaakt wat de overheid nog moet doen en wat door een privébedrijf kan worden uitgevoerd. "Licht om de vijf jaar door waar we allemaal mee bezig zijn in intercommunales en of de overheid die taken nog wel moet doen", zegt hij. "Als de beslissingsboom grondig wordt toegepast, kunnen heel wat intercommunales of ondoorzichtige dochters, of veel activiteiten die erin plaatsvinden, worden opgedoekt."

bron: Belga