Geluidshinder Brussels Airport - Bellot wil Vlaanderen en Brussel dit weekend samen aan tafel

door
Belga
Leestijd 2 min.

Federaal mobiliteitsminister François Bellot (MR) wil dit weekend met zijn Vlaamse en Brusselse collega's rond de tafel gaan zitten over de geluidshinder rond Brussels Airport. Dat hebben Bellot en premier Charles Michel vandaag aangekondigd, nadat een Brussels voorstel vanuit Vlaamse hoek werd afgedaan als een "provocatie". "We denken dat overleg tussen de deelstaten nodig is. We zijn bereid een constructieve rol te spelen om serene en rationele onderhandelingen aan te moedigen", zei premier Michel na afloop van de federale ministerraad. Concreet zal federaal minister Bellot zijn Vlaamse en Brusselse collega's voorstellen om dit weekend samen aan tafel te gaan. Dus nog voor het overlegcomité dat maandag gepland staat. Op de agenda van dat formele overlegmoment tussen de verschillende regeringen staat onder meer het aflopen van de Brusselse 'tolerantie' voor inbreuken op de nieuwe, strengere normen.

Michel en Bellot willen zich inhoudelijk niet uitspreken over het voorstel dat de Brusselse regering gisteren op tafel heeft gelegd. "We zullen niet communiceren via de pers maar rond de tafel meer rationeel bekijken wat interessant is en wat problematisch", aldus de eerste minister. Hij prees wel het feit dat er überhaupt een opening gemaakt werd richting nieuwe gesprekken.

De premier herhaalde dat iedereen "moedig" zal moeten zijn om tot een oplossing te kunnen komen die de economische ontwikkeling van de luchthaven kan verzoenen met de levenskwaliteit van de omwonenden. Het overlegcomité maandag noemde de premier tot slot "een stap in een langer proces". "Ik verwacht me niet aan een perfecte en definitieve oplossing maandag", klonk het nog. "Wel hoop ik dat dit weekend ontmoetingen mogelijk zullen zijn, zodat er maandag serene, rationele afspraken mogelijk zijn over een methode om het dossier de komende weken aan te pakken."

bron: Belga