Door een rood licht lopen verschilt van land tot land

Onderzoekers hebben het gedrag van voetgangers onderzocht in Frankrijk en Japan. Fransen lopen veel vaker door een rood licht dan Japanners, zo blijkt. Dat is te wijten aan culturele verschillen.
door
Liza
Leestijd 1 min.

Meer dan 40% van de Franse voetgangers lopen wel eens door een rood licht. In Japan is dat slechts 2%, zo staat in de Royal Society Open Science. Onderzoekers filmden verschillende zebrapaden in beide landen. Na analyses van meer dan 5.000 overstekende mensen, kwamen ze tot de conclusie dat Fransen twintig keer vaker een rood licht negeren.

Daarnaast zijn Fransen ook meer geneigd om andere voetgangers te volgen. Ze steken makkelijker met andere wandelaars over zonder zelf naar het stoplicht te kijken. Dat leidde tot gevaarlijke situaties, want soms stond het licht al op rood.

De opmerkelijke resultaten zijn volgens onderzoeker Marie Pélé te wijten aan de grote invloed van cultuur op het gedrag in het verkeer. De wetenschapster heeft ook een oplossing voor dit probleem. Volgens haar zou een waarschuwingssignaal dat afgaat als mensen door het rood lopen een goed idee zijn. Op die manier worden andere voetgangers ontmoedigd om achteloos mee over te steken.