Ministers Gatz en Madrane trekken Burgerkabinet Brussel op gang

Foto L. De Vleeschouwer

Vrijdagmorgen stonden Vlaams minister voor Brusselse Aangelegenheden Sven Gatz (Open Vld) en zijn Franstalige tegenhanger, Rachid Madrane (PS), in Brussel om in dialoog te treden met voorbijgangers. Beide ministers kondigen daarmee de start van een Burgerkabinet over Brussel aan.

Met de vraag hoe mensen van binnen en buiten Brussel de stad beleven, trokken beiden politici de hoofdstad in. In een pop-up cafeetje op het Europakruispunt konden voorbijgangers bij een kop koffie of thee hun persoonlijke mening en visie geven. Zowel pendelaars, Brusselaars als expats maakten even de tijd om hun zegje te doen. “Er zijn mensen van verschillende achtergronden langsgeweest. Dat maakt het divers en interessant”, aldus minister Gatz.

De kernwaarde van het Burgerkabinet ligt in het initiatief dat van de mensen komt. “De meeste burgers die zich engageren gaan met een positief gevoel naar buiten. Het doel is om samen de zuurtegraad van Brussel naar beneden te brengen”, legt Gatz uit. De toon is gezet: vanochtend beschreef een passant Brussel in enkele woorden als “boeiend en vermoeiend”.

Geïnteresseerden kunnen een maand lang met elkaar in dialoog treden via www.burgerkabinet.be. Nadien worden 150 deelnemers uitgenodigd op 6 mei in het Vlaams Parlement om de online ideeën verder uit te werken tot beleidsaanbevelingen. Gatz besluit: “Of dit de wereld gaat veranderen? Wellicht niet. Wel kunnen er nieuwe, frisse ideeën naar voren gebracht worden die veranderingen kunnen aandrijven en een verschil kunnen maken”.

Liza De Vleeschouwer