Iedereen mag ideeën over Brussel delen

BELGA PHOTO JASPER JACOBS

Sven Gatz (Open Vld) is in Brussel-Centraal in gesprek gegaan met pendelaars over hun toekomstplannen voor Brussel. Zo trapt hij zijn ‘burgerkabinet’ af.

De bedoeling van het burgerkabinet is dat burgers hun ideeën voor Brussel kunnen doorgeven aan beleidsmakers. In een eerste fase kan iedereen online ideeën indienen, in een tweede fase mogen 150 deelnemers in het Vlaams Parlement de ideeën verder gaan uitwerken. Gatz (foto) en zijn Franstalige tegenhanger Rachid Madrane (PS) vatten post in een pop-upcafétje aan Brussel-Centraal om met voorbijgangers in gesprek te gaan.

Vertrouwen

Volgens de Vlaamse minister voor Brussel zou het vertrouwen in de politiek heel wat groter zijn als meer ministers regelmatig burgers zouden raadplegen. «Eigenlijk zou iedere minister dat op gezette tijdstippen moeten doen», zegt hij. «Op die manier krijg je frisse ideeën en het contact met de burgers is belangrijk.»

Het is niet de eerste keer dat Gatz een burgerkabinet organiseert. Eerder deed hij dat ook al voor zijn bevoegdheden Jeugd en Cultuur. Volgens hem kwamen daar heel concrete resultaten uit. «Je hebt het misschien niet gemerkt, maar sinds ongeveer een jaar is er in elk hoofdjournaal van de vrt een cultuuritem. Dat is een gevolg van het burgerkabinet.»

De minister verbindt zich ertoe om de zes maanden terug te koppelen over wat er gebeurd is met de voorstellen. «Zelfs als je bepaalde dingen niet kan realiseren, is het belangrijk terug te koppelen.»

Heb je een idee? Deel het op www.burgerkabinet.be.