Hoe een paarse duif Facebook heeft overgenomen

Twitter / @SydWeiler

Wie regelmatig opmerkingen leest op Facebook, heeft de opmerkelijk trend misschien al eens gezien: een prentje van een paarse duif die met zijn hoofd schudt. Maar waar komt het beestje vandaan? 

‘Trash dove’, ofwel ‘vuilnisduif’ is een bedenksel van de Amerikaanse tekenaar en animator Syd Weiler. Oorspronkelijk verschenen de duiven als digitale stickers op apparaten van Apple. Eind januari doken ze ook op op Facebook.

De set stickers toont de duif tijdens allerlei activiteiten, maar één sprak tot de verbeelding van een Thaise Facebookpagina met bijna 2,5 miljoen volgers. Zij combineerden de duif die met de kop schudt met een dansende kat in een video, die meer dan vier miljoen keer bekeken werd.

Niet veel later groeide de paarse vogel uit tot een heuse meme. Andere filmpjes rond de nieuwe internetster doken al snel op. En omdat de vogel beschikbaar is als emoji op Facebook,konden gebruikers de duif ook snel en gemakkelijk delen.

Weiler is verrast door de aandacht. “Ik werd wakker en plots was iedereen me aan het taggen en artikels in het Thais aan het doorsturen. Ik begreep er niets van, maar mijn foto stond er wel steeds bij”, vertelt de bedenkster bij Mashable. De originele video vond ze ook erg grappig.

“Je kan niet anders dan ermee lachen. De vuilnisduiven moesten mensen aan het lachen brengen . Ik ben dus dolgelukkig dat mensen ze leuk vinden.”

Maar er is ook een keerzijde aan de medaille. “De eigen creaties en leuke woorden zijn een hoogtepunt. Maar ik sta ervan versteld hoe gemeen mensen kunnen zijn tegen iemand die ze niet kennen over iets belachelijk op het internet. Ik heb hier niet voor gevraagd, maar sommige mensen geven mij de schuld en bedreigen me zelfs”, aldus Weiler bij The Guardian.

Maar de negatieve opmerkingen lijken Weiler niet tegen te houden. Op haar Twitter geniet ze nog met volle teugen van haar creatie.