91-jarige prins van micronatie doet troonsafstand

Foto Flickr / Chris Fithall

Prins Leonard I van Hutt River doet troonsafstand. Zijn zoon Greame zal de teugels overnemen in het piepkleine prinsdom.

Een machtwissel kan heel wat stof doen opwaaien, maar dat is hier niet het geval. Hutt River is een piepkleine micronatie, die door Leonard Casley werd uitgeroepen in 1970. De landbouwer had een geschil met de Australische regering over graanquota en besloot zijn grondgebied af te scheiden van de rest van de eilandstaat.

Zo werd de boer plots de prins van de ‘Principality of Hutt River’. Jarenlang was hij de alleenheerser over een gebied van 75 vierkante kilometer, met zijn eigen munteenheid, postzegels en zelfs een visum. Australië herkent de onafhankelijk van het prinsdom niet, maar dat heeft het staatje nooit tegengehouden.

Prins Leonard I is ondertussen een negentiger die kampt met longproblemen. “Drie maanden geleden besefte ik dat mijn lichaam er plots mee kan ophouden”, getuigt de prins bij ABC. Dus ik moest iets doen. Met veel plezier zal ik toekijken hoe het land vooruit gaat voordat ik sterf.”

Zijn oudste zoon, Prins Greame, neemt de teugels over. Hij hoopt de staat verder uit te bouwen. “Ik hoop om een bredere gemeenschap op te bouwen. Over een jaar of vijf zou ik graag 1.000 of 2.000 bewoners zien”, aldus Greame.

Prins Greame I heeft in ieder geval al een grote uitdaging die hij het hoofd moet bieden. De Australische belastingdienst ATO eist 2,6 miljoen dollar van het gezin (1,8 miljoen euro). Die claim zal aangevochten worden in een Australisch gerechtshof.