De absurdste spoedverhalen kosten miljoenen euro’s

Foto Pexels

Twee Britse ziekenhuizen hebben hun meest absurde en tijdsverspillende voorvallen aan het licht gebracht. Beiden sporen ze de patiënten aan om alleen de spoed te raadplegen bij dringende ongevallen.

Een vrouw die haar vingernagel brak tijdens een nachtje uit, ging naar de spoed en eiste dat dokters hem er weer op konden lijmen. Andere absurde redenen die het ziekenhuispersoneel hoort, zijn papiersneeën en iemand die thuis niet goed kan slapen en dus een bed wil op de spoed.

Uit een studie van het Koninklijk College van Spoedverpleegkunde blijkt dat 15% van de patiënten die op spoed binnenkomen, elders terechtkunnen voor hulp. Een enkel bezoek aan de Britse spoed kost minstens 70 euro en de nutteloze gevallen kosten jaarlijks miljoenen euro’s.

“Er zijn verschillende alternatieven die effectiever zijn dan de spoed”, zegt algemeen directeur Richard Renaut van het Royal Bornemouth ziekenhuis. “De spoeddepartementen zijn er enkel voor serieuze ziektes en ongevallen. Het is belangrijk dat patiënten deze diensten dan ook correct gebruiken”, voegt Geoffrey Walker, directeur van eerste hulp, daaraan toe.