Venezolaanse regering schort signaal van Spaanstalige CNN op

Venezolaanse regering schort signaal van Spaanstalige CNN op
Venezolaanse regering schort signaal van Spaanstalige CNN op

De Venezolaanse regering heeft woensdag het signaal van de Spaanstalige CNN opgeschort, omdat die aan oorlogspropaganda zou doen. De zender besliste daarop zijn inhoud gratis aan te bieden aan de inwoners van het land via YouTube. De Nationale Commissie voor Venezolaanse Telecommunicatie (Conatel) beval “de opschorting van het signaal van nieuwszender CNN in het Spaans op het grondgebied”, zo klonk het in een verklaring. Als reden werd opgegeven dat de zender inhoud uitzendt “die een directe aanval is en een bedreiging vormt voor de vrede en democratische stabiliteit van de Venezolaanse bevolking”.
De Spaanstalige CNN liet in een reactie weten “te geloven in de essentiële rol van de persvrijheid in een gezonde democratie”. Om de sanctie te ontwijken besloot de zender zijn inhoud in Venezuela gratis aan te bieden via YouTube.
De concrete aanleiding voor de sanctie van de Venezolaanse regering is een reportage van 6 februari over de vermeende illegale verkoop van Venezolaanse visa en paspoorten op de ambassade van het land in Irak. Die handel werd volgens de Spaanstalige CNN onder meer georganiseerd door vicepresident Tareck El Aissami.
Zondag haalde de socialistische president Nicolas Maduro al zwaar uit naar de Spaanstalige CNN, de meest bekeken nieuwszender in Latijns-Amerika. “Ik wil dat CNN Venezuela verlaat, buiten!”, schreeuwde hij tijdens zijn wekelijkse uitzending.
El Aissami wordt beschouwd als de waarschijnlijke opvolger van Maduro, en vertegenwoordigt de harde vleugel binnen de regerende socialistische partij. De Verenigde Staten bevroren maandag zijn vermogen en verboden hem nog gebruik te maken van het Amerikaanse financiële systeem. De VS bestempelen El Aissami als een man die “een belangrijke rol speelt in de internationale drugshandel”.

Bron: Belga