Twee studiebureaus bundelen krachten voor herinrichting Brusselse ring

Twee studiebureaus bundelen krachten voor herinrichting Brusselse ring

De studiebureaus Sweco Belgium en Arcadis hebben van de Vlaamse overheid een meerjarige opdracht gekregen om ondersteuning te bieden bij de herinrichting van de ring rond Brussel (R0). Deze herinrichting betreft het noordelijke deel van de ring, tussen de knooppunten Groot-Bijgaarden en Sint-Stevens-Woluwe. Dat melden beide studiebureaus vandaag. Samen stomen de twee bureaus een team klaar dat de komende 12 jaar zorgt voor onder meer verkeerskundige studies, technische ontwerpen (wegen, kunstwerken en andere infrastructuur), procesbegeleiding, advies bij aanbesteding en communicatie. De jaarlijkse contractwaarde is geraamd op 3 miljoen euro.

De Vlaamse overheid wil met de herinrichting van de ring en aangrenzende infrastructuur voor vlotter en veiliger verkeer rond Brussel zorgen. De belangrijkste ingreep is het splitsen van het doorgaand en lokaal verkeer. Deze twee stromen krijgen gescheiden rijstroken. Daarnaast wordt er ook zogenaamde “flankerende” infrastructuur voorzien, zoals tramlijnen en fietsbruggen, die de verbinding van de Brusselse rand met de hoofdstad moeten verbeteren.

Onder de noemer MoVeR0 – de naam van de tijdelijke handelsvereniging – slaan Sweco en Arcadis de handen in elkaar. Zij zullen de Vlaamse overheid begeleiden bij dit project, vanaf het studiewerk tot en met de oplevering. In 2016 presenteerde de Vlaamse overheid al haar plan om de Ring opnieuw in te richten, met een splitsing van verkeersstromen. Sweco en Arcadis gaan nu aan de slag om het bestaande voorontwerp verder uit te werken.

bron: Belga