Poetin wil “herstel van dialoog” tussen Amerikaanse en Russische inlichtingendiensten

Poetin wil
Poetin wil "herstel van dialoog" tussen Amerikaanse en Russische inlichtingendiensten

De Russische president Vladimir Poetin heeft vandaag opgeroepen tot een “herstel van de dialoog” tussen de Russische en Amerikaanse inlichtingendiensten. “We moeten op het hoogste niveau werk maken van een samenwerking met onze buitenlandse partners op het vlak van antiterrorisme”, zo zei hij tijdens een plechtigheid aan de leiders van de Russische inlichtingendienst FSB. Het is “evident dat alle regeringen en internationale organisaties daarbij moeten samenwerken”.

Poetin verklaarde voorts te willen bouwen aan “het herstel van de dialoog met de geheime diensten van de VS van andere Navo-landen”, zo liet hij verstaan. “Het is niet onze fout als dat onderbroken werd en zich niet verder heeft ontwikkeld.”

Opvallend is dat Poetin daarnaast ook de vele cyberaanvallen veroordeelde, waar Rusland volgens hem een belangrijk slachtoffer van is. Hij stelt dat de cyberaanvallen op Rusland verdrievoudigd zijn sinds 2015.

De relaties tussen Washington en Moskou zijn er fel op achteruitgegaan sinds de annexatie van de Krim door Rusland in 2014. Rusland had gehoopt dat het presidentschap van Donald Trump zou leiden tot Amerikaanse toenaderingspogingen, maar voorlopig heeft het Witte Huis nog geen concrete initiatieven in die zin genomen.

Bron: Belga