Navo versterkt aanwezigheid op zuidoostelijke flank

Navo versterkt aanwezigheid op zuidoostelijke flank

Dertien Navo-lidstaten hebben zich vandaag geëngageerd grond- of luchttroepen en officiers uit te sturen naar de zuidoostelijke flank van het westerse bondgenootschap. Ze zullen er het luchtruim bewaken en door middel van oefeningen wat met de spierballen rollen. Dat heeft secretaris-generaal Jens Stoltenberg gezegd na ministerieel overleg rond de ontradings- en beschermingsstrategie van de Navo. De multinationale brigade in Roemenië krijgt concreet steun van officiers uit acht lidstaten en grond- en luchttroepen uit vijf andere. Daarnaast zal de Navo ook haar maritieme aanwezigheid in de Zwarte Zee uitbreiden, onder meer om een beter beeld te krijgen van de situatie ter plaatse. Tegelijk biedt het de kans voor extra opleidingen en oefeningen, luidt het.

Op een persconferentie verzekerde Stoltenberg dat de Navo-aanwezigheid op en rond de Zwarte Zee weliswaar “verhoogd” maar nog steeds “afgemeten” en “puur defensief” zal zijn. “Dit kadert in de beschermings- en ontradingsstrategie van de Navo, die het hoofd moet bieden aan een omgeving in constante evolutie.”

Rusland – dat eveneens grenst aan de Zwarte Zee – is allerminst opgezet met de verhoogde westerse militaire aanwezigheid in de regio.

Stoltenberg bevestigde voorts dat ook de vier “robuuste” multinationale bataljons op de oostflank van de Navo tegen de zomer operationeel zullen zijn. Ook Belgische troepen maken daar deel van uit.

bron: Belga