Mensen terecht bang voor waarde van woning na betonstop

Mensen terecht bang voor waarde van woning na betonstop

“De Vlaming is terecht bang voor de waarde van zijn bestaande woning na de betonstop.” Dat zegt Vlaams energieminister Bart Tommelein naar aanleiding van een studie waaruit blijkt dat de helft van de Vlamingen de betonstop niet ziet zitten. “In het parlement moeten maatregelen worden besproken om een waardedaling te voorkomen.” Uit een enquête van bouwbedrijf Blavier blijkt dat het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen, beter bekend als betonstop, voor de helft van de Vlamingen te ver gaat. Zes op de tien verkiezen het platteland nog steeds boven de stad en hechten veel waarde aan een eigen tuin of terras. Drie kwart van de ondervraagden vrezen dat bouwgrond en woningen duurder zullen worden. Eén op de vier denkt eraan zijn plannen te vervroegen om de maatregelen voor te zijn.

Tommelein ontkent vandaag dat het Beleidsplan de bedoeling heeft iedereen naar de stad te dwingen. “Maar mensen zijn terecht bang voor de waarde van hun woning”, zegt hij. “Daarom zal ik erover waken dat er duidelijke afspraken komen. Niet enkel voor de bouwgronden die van bestemming zullen veranderen, maar ook om te zorgen dat de waarde van de bestaande woningen niet verloren gaat.”

Op de concrete maatregelen wil de Open Vld’er nog niet ingaan. Het Beleidsplan is immers nog steeds een witboek en moet nog door het Vlaams parlement worden uitgewerkt.

bron: Belga