“Hele wereld vaart wel bij sterke Europese Unie”

Hele wereld vaart wel bij sterke Europese Unie

De Canadese premier Justin Trudeau heeft vandaag in het Europees Parlement in Straatsburg een lans gebroken voor een sterke Europese Unie die haar stem laat horen op het wereldtoneel. “De hele wereld vaart wel bij een sterke Europese Unie”, zo betoogde hij in een toespraak die een sterk contrast vormde met de verklaringen van de Amerikaanse president Donald Trump over Europa. Het was de eerste keer dat een Canadese premier het Europese halfrond toesprak en Trudeau maakte van de gelegenheid gebruik om de loftrompet te steken over het Europese eenmakingsproject. “Een opmerkelijke verwezenlijking”, zo stelde Trudeau, en “een model zonder voorgaande voor samenwerking en vrede”. “Canada beseft dat een effectieve Europese stem op het wereldtoneel niet enkel wenselijk, maar essentieel is”, zo vervolgde de premier.

De speech van Trudeau stak schril af met de eerdere verklaringen van zijn Amerikaanse buur Trump, die de Unie als een vehikel voor Duitsland neerzette, de Brexit prees en voorspelde dat nog andere lidstaten het Britse voorbeeld zouden kunnen volgen. En terwijl de toekomst van het Europese vrijhandelsakkoord (TTIP) met Washington op losse schroeven staat, schaarde het Europees Parlement zich gisteren achter een nieuw vrijhandelsakkoord met Canada (CETA).

Trudeau toonde begrip voor de scepsis over CETA, maar het is volgens de Canadese liberaal “een van de meest duurzame en vooruitstrevende handelsverdragen ter wereld”. “Als het een succes wordt, wordt CETA de blauwdruk voor alle toekomstige handelsverdragen. Zo niet zou het een van de laatste kunnen zijn.” Volgens hem moeten Europa en Canada samen vorm blijven geven aan de internationale economie. “Het is beter de wereldeconomie te leiden en naar onze waarden te tillen dan de grillen ervan te ondergaan.”

bron: Belga