Gatz en Crevits willen meer leerlingen laten proeven van cultuur

door
Belga
Leestijd 2 min.

Cultuur en onderwijs dichter bij elkaar brengen en meer leerlingen laten proeven van cultuur. Dat is de centrale doelstelling van het actieplan dat ministers van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) en van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) vandaag hebben toegelicht in het Vlaams Parlement. In het najaar van 2016 zette de Vlaamse regering al het licht op groen voor het actieplan 'Cultuur en Onderwijs: Samen voor meer en beter'. De ambitie van het plan is om elke leerling, ongeacht zijn thuissituatie of socio-economische achtergrond, meer zin te doen krijgen in cultuur.

Vandaag hebben ministers Gatz en Crevits hun plannen toegelicht in het Vlaams Parlement. Zo krijgen bijvoorbeeld vier proefscholen de kans om samen met een culturele partner of kunstenaar een brede visie te ontwikkelen over cultuur.

Het gaat om het VTI in Waregem, het Stedelijk Lyceum in Antwerpen Linkeroever, PHTI in Gent en KTIA Vilvoorde Campus de Brug. De keuze voor scholen in het technisch- en beroepsonderwijs is bewust omdat uit onderzoek is gebleken dat zij lager scoren op het vlak van cultuureducatie.

Volgens minister Gatz hebben alvast kinderboekenauteur Laila Koubaa en schrijver Fikry El Azzouzi hun medewerking toegezegd. Uit cijfers van de ministers blijkt verder dat cultuureducatie in de lift zit. Zo is het aantal bezoekers op de site cultuurkuur.be, waar organisatoren hun culturele activiteiten publiceren, tussen 2014 en 2016 verdubbeld (tot 84.000 bezoekers in 2016).

Scholen maken ook steeds vaker gebruik van 'DynamoOPWEG', een initiatief om scholen logistiek te helpen om cultuurorganisatoren te bereiken. Zo kan elke school gratis met De Lijn naar culturele bestemmingen. Het aantal ritten is vorig schooljaar (2015-2016) gestegen tot meer dan 4.000. Het schooljaar voordien (2014-2015) ging het nog om 2.500 ritten.

bron: Belga