"Dringend nood aan betere klachtenregistratie seksueel misbruik in de sport"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het is niet omdat er geen meldingen zijn, dat er in de sport geen gevallen zijn van grensoverschrijdend gedrag. Maar de huidige manier van klachtenregistratie is onvoldoende en moet dringend anders. "Overlevers willen vooral dat hun verhaal gehoord wordt en dat ze erkend worden, anders zwijgen ze". Dat heeft Tine Vertommen, criminologe aan de Universiteit Antwerpen (UA) vandaag in het Vlaams Parlement gezegd. Een manier om de drempel voor slachtoffers te helpen verlagen, is werken met toegankelijke vertrouwenspersonen. Op vraag van Groen-parlementslid Imade Annouri organiseerde de Commissie Sport van het Vlaams Parlement vandaag een hoorzitting met experts over grensoverschrijdend gedrag in de sport. Rechtstreekse aanleiding was de recente uitspraak van minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) dat er noch bij Sport Vlaanderen, noch bij de Voetbalfederatie Vlaanderen meldingen zijn gekomen over seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Dat er geen meldingen zijn, betekent volgens experte Tine Vertommen (UA) helemaal niet dat er geen gevallen zijn, maar ligt vooral aan de tekortkomingen van het bestaande registratiesysteem. Zij vertelde zelf het aangrijpende verhaal van een minderjarig meisje dat meermaals was misbruikt door haar zwemcoach, maar dat zelfs niet aan haar directe omgeving durfde melden. "Zo'n slachtoffer belt dan ook niet naar Sport Vlaanderen of een meldpunt", aldus Vertommen.

Essentieel volgens Vertommen is dat slachtoffers - zelf spreekt ze van overlevers - het gevoel hebben dat ze gehoord worden en dat hun leed ook erkend wordt. "Anders zwijgen ze", stelt ze. De aanwezigheid van vertrouwenspersonen in de nabije omgeving kan daarbij een belangrijke hefboom zijn. Het zou daarom goed zijn dat sportfederaties en ook clubs zo'n netwerk van toegankelijke vertrouwenspersonen uitbouwen. Er gebeurt op dat vlak ook al een en ander, maar de weg is nog lang, meent Vertommen.

Verder vindt Vertommen het beleid tegenover de clubs ook wat te vrijblijvend en 'soft'. Zelf pleit ze er al langer voor dat clubs van hun coaches een bewijs van goed gedrag en zeden vragen. "Daarmee los je zeker niet alles op, maar het kan belangrijk zijn als signaal", klinkt het.

Vertommen wil nog een stapje verder gaan en er een financiële prikkel aan koppelen. Clubs die hardnekkig beleidsaanbevelingen naast zich neerleggen, zoals werken met een bewijs van goed gedrag en zeden, zouden dan bijvoorbeeld minder geld krijgen.

bron: Belga