Brief luchthaven Luik is “vooruitlopen op begrafenis van iemand die nog niet dood is”

Brief luchthaven Luik is "vooruitlopen op begrafenis van iemand die nog niet dood is"

Vlaams minister van Economie Philippe Muyters (N-VA) is niet gelukkig met de brief van Liège Airport waarin de luchthaven aanbiedt een deel van de vrachttrafiek op Brussels Airport over te nemen. “Dat is vooruitlopen op een begrafenis van iemand die nog niet dood is”, zo zei de minister vandaag in het Vlaams Parlement in antwoord op een vraag van Emmily Talpe (Open Vld). Open Vld-politica Talpe polste bij minister Muyters naar de mogelijke impact van het aanslepende dossier van de Brusselse geluidsnormen op de tewerkstelling in en rond Brussels Airport.

Een precieze inschatting kon minister Muyters niet geven, maar als luchtvaartmaatschappijen hun activiteiten op Zaventem afbouwen omwille van de strengere geluidsnormen zal dat automatisch effect hebben op de werkgelegenheid, ook voor de duizenden Brusselaars en Walen die op of rond de luchthaven werken, zo onderstreepte de Vlaamse minister.

Muyters hoopt dat het “gezond verstand primeert”. Volgens hem speelt zijn Brusselse collega van Werk (Didier Gosuin, red.) “met vuur” en wordt het ook tijd dat de Vlaamse partijen die in de Brusselse regering zitten “mee nadenken over wat er op het spel staat”.

Intussen heeft de luchthaven van Luik (Liège Airport) zich in de discussie gemengd. De luchthaven heeft premier Charles Michel een brief gestuurd waarin de luchthaven haar diensten aanbiedt. “We nodigen de federale en gewestelijke autoriteiten uit de reële mogelijkheden in Luik te grijpen als mogelijke oplossing voor de geluidshinder op de luchthaven van Zaventem”, zo staat onder meer in de brief.

Vlaams minister Muyters is niet echt opgezet met die demarche van de Luikse luchthaven. “Dat is het vooruitlopen op een begrafenis van iemand die nog niet dood is”, klonk het.

bron: Belga