«Zonder immigranten zijn VS verlamd»

In verschillende grote Amerikaanse steden bleven veel restaurants gisteren de hele dag dicht. Op die manier willen de uitbaters hun onvrede uiten over het immigratiebeleid van president Donald Trump.
door
Maarten
Leestijd 1 min.

De opvolger van Barack Obama staat bekend als een voorstander van een streng immigratiebeleid, zoals hij tijdens de kiescampagne illustreerde met zijn uitspraken over «criminele Mexicanen» en zijn pleidooi voor een muur tussen de VS en Mexico.

Vorige week nog werden in de Verenigde Staten een zevenhonderdtal mensen zonder papieren gearresteerd en uitgewezen, waarna op sociale media het idee van ‘No Immigrants Day' groeide, ofwel een ‘dag zonder immigranten'.

De achterliggende bedoeling is om aan te tonen dat immigranten een belangrijke bijdrage leveren aan de Amerikaanse economie. «Illegalen, bewoners, burgers, immigranten uit de hele wereld. Laten we ons verenigen», staat te lezen op de folder van de actie. «Meneer de president, zonder ons en zonder onze steun, is dit land verlamd.»

Vooral in de horecasector, waar veel immigranten tewerkgesteld zijn, kreeg de actie veel bijval. In grote steden als Washington, New York en Philadelphia sloten verschillende grote restaurants de hele dag de deuren.

Onder hen ook de vijf zaken van de bekende Amerikaans-Spaanse sterrenchef José Andrés, die in een rechtszaak verwikkeld is met Trump wegens contractbreuk. Andrés deed dat naar eigen zeggen «uit steun voor zijn werknemers».