Crowdfunding ziet inkomsten in België verdrievoudigen

AFP / B. Stansall

In 2016 is in België bijna 30 miljoen euro ingezameld met crowdfunding. Dat is een groei van maar liefst 194% ten opzichte van 2015. De financieringsvorm loopt in België achter op de buurlanden, maar maakt nu een heuse inhaalbeweging.

Ondernemers gaan steeds vaker op zoek naar alternatieven om hun ideeën te financieren. Zo zijn er vorig jaar 1.194 projecten gerealiseerd met de hulp van het brede publiek. Dat blijkt uit cijfers van het Nederlandse crowdfunding-adviesbureau Douw&Koren, waarover De Standaard bericht.

In totaal haalden Belgische projecten 29,9 miljoen euro. In 2015 was dat 10,2 miljoen, bijna drie keer minder dus. Gemiddeld verzamelde elk project zo’n 25.000 euro.

Betrokkenheid

Het unieke aan crowdfunding is dat het mensen duurzaam bij het project of het bedrijf kan betrekken. Daar wordt volgens Simon Douw, oprichter van het adviesbureau, in België voorlopig nog te weinig gebruik van gemaakt. “Mensen kunnen tips geven, aandacht aan het project schenken op sociale media en vaak zelfs uit enthousiasme klanten werven”, aldus Douw. Het is bovendien mogelijk om bij iedere nieuwe fase via crowdfunding kapitaal te vergaren.

Fiscale voordelen

Met de nieuwe crowdfundingwet zijn er ook fiscale voordelen. Om crowdfunding verder te doen groeien moeten ook de regels flexibeler, zegt Douw. “Nu mag één iemand maximaal 5.000 euro investeren en mag een initiatiefnemer maximaal 300.000 euro inzamelen. Die grenzen moeten opgerekt worden, zoals in andere landen al het geval is.”