Touring en Proximus lanceren systeem dat rijgedrag voertuigbestuurder in het oog houdt

door
Belga
Leestijd 1 min.

Mobiliteitsorganisatie Touring en telecombedrijf Proximus hebben een product ontwikkeld om data van een voertuig te verzamelen, zoals lokalisatie, (technische) info over het voertuig en rijgedrag van de bestuurder. Het open platform 'ConnectMy.car' moet zowel voertuigbestuurders als vlootbeheerders helpen bij het inwinnen en uitwisselen van informatie, klinkt het. ConnectMy.car werkt op basis van een toestel dat in de wagen ingeplugd moet worden, en vervolgens in real-time gegevens verstuurt. De oplossing houdt volgens Proximus en Touring "rekening met privacy van de bestuurder". Hiermee wordt bedoeld dat die steeds zijn goedkeuring moet geven voor het delen van de data en die te allen tijde kan intrekken.

De verzamelde gegevens zijn volgens Proximus en Touring "zeer nuttig" voor het beheer van het wagenpark van bedrijven en voor technische tussenkomsten voor voertuigbijstand.

Maar de data kunnen ook gebruikt worden "om het rijgedrag te verbeteren, ecologisch rijgedrag te stimuleren, het autogebruik en trajecten in kaart te brengen, tijdig en preventief technische problemen te detecteren en betalende parkeerplaatsen automatisch af te rekenen".

Het systeem werkt op basis van een 4G-connectie, waardoor ook een wifi-hotspot in de wagen gegenereerd wordt.

bron: Belga