PVDA wil dat deontologische commissie Kamer zich buigt over Kamervoorzitter Bracke

PVDA wil dat deontologische commissie Kamer zich buigt over Kamervoorzitter Bracke

De extreemlinkse partij PVDA wil dat de deontologische commissie van de Kamer nagaat of Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) zich bezondigd heeft aan belangenvermenging. Bracke was tot dinsdagavond lid van de adviesraad van Telenet, terwijl de Kamer eind 2015 nog een wet goedkeurde die de regering toelaat om het overheidsaandeel in Telenet-concurrent Proximus af te bouwen. “Men moet nagaan of er geen fouten gemaakt zijn en of er sprake is van belangenvermenging”, zegt PVDA-Kamerlid Raoul Hedebouw. “Telenet zit in een duopolie met het staatsbedrijf Proximus wat betreft tv en internet. Het kan dan niet dat de eerste burger van het land van hen ieder jaar een enveloppe toegestopt krijgt met minstens 12.000 euro”.

Bracke is niet het enige kamerlid dat als adviseur optreedt bij Telenet. Ook Open Vld-fractievoorzitter Patrick Dewael en sp.a-kamerlid Peter Vanvelthoven oefenden in 2015 dezelfde functie uit.

“Volgens artikel 5 van de deontologische code van de Kamer moet men melding maken van een belangenconflict bij een stemming, volgens het verslag heeft geen van de drie dat alvast gedaan toen er gestemd werd over het hervormen van Proximus in december 2015”, klinkt het bij de PVDA. “Het probleem is natuurlijk dat die mandaten een directe invloed hebben op de politieke besluitvorming. Het moet gedaan zijn met al die cumuls. Politici zijn er om te dienen, niet om zichzelf te bedienen. Siegfried Bracke is sowieso al de bestbetaalde politicus van het land met zijn officiële mandaten, die 305.130 euro per jaar in het laatje brengen. Waarom moet daar nog eens 12.000 euro bij?”, zegt Hedebouw.

bron: Belga