Geen APB-belasting bedrijven voor Oost-Vlaamse helpers van zelfstandigen

Alle Oost-Vlaamse ‘helpers van zelfstandigen’, zoals meewerkende echtgenoten, moeten vanaf dit jaar geen Algemene Provinciebelasting-Bedrijven meer betalen. Unizo en Boerenbond juichen de beslissing van het provinciebestuur toe. Eerste gedeputeerde Alexander Vercamer (CD&V) verduidelijkt dat de zowat 2.500 helpers van zelfstandigen vanaf dit jaar geen aanslagbrief meer krijgen voor de Algemene Provinciebelasting-Bedrijven, ze hoeven dus zelf niets te doen.
De beslissing kwam er omdat de wetgeving helpers van zelfstandigen niet als ondernemingen beschouwt. De meeste helpers werken ook bij een familielid, in dit geval zijn ze op vlak van btw ook niet belastingsplichtig. Andere zijn dan weer helper omdat ze nog niet over het attest “bedrijfsbeheer” beschikken om zich als zelfstandige te vestigen.
“Door de afschaffing van de belasting wordt een anomalie uit het verleden weggewerkt”, zegt Jos Vermeiren, directeur Unizo Oost-Vlaanderen. Ook Boerenbond reageert om dezelfde reden tevreden. “In de Oost-Vlaamse land- en tuinbouwsector werken veel zelfstandige helpers”, verduidelijkt provinciaal secretaris Stijn De Roo (Boerenbond) nog.

bron: Belga