Europees Parlement sleutelt aan CO2-uitstoothandel

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het Europees Parlement heeft zich vandaag achter plannen geschaard die de CO2-uitstoot duurder moeten maken. De voorstellen moeten er mee voor zorgen dat Europa de klimaatdoelstellingen van Parijs haalt, maar volgens de groenen toont het halfrond zich niet ambitieus genoeg. Vooral de gratis rechten voor de cementindustrie stoten hen tegen de borst. In Parijs beloofde Europa om tegen 2030 40 procent minder CO2 uit te stoten dan in 1990. Daarvoor dringt een grondige hervorming van de markt voor uitstootrechten zich op. Van de industrie wordt verlangd dat ze de uitstoot met 43 procent inperkt (in vergelijking met 2005), maar door het overtol aan rechten en de lage kostprijs ontbreekt het energie-intensieve bedrijven en stroomproducenten aan financiële prikkels om minder uit te stoten en te investeren in duurzame technologie.

Om de kostprijs op te krikken, wil het parlement dat de zogenaamde stabiliteitsreserve meer overtollige rechten van de markt kan halen. Daarnaast worden nog eens 800 miljoen rechten uit die reserve verwijderd. De Europarlementsleden willen ook dat het aantal geveilde uitstootrechten jaarlijks met 2,2 procent wordt verminderd, tegen 1,74 procent op dit moment.

Met de stemming van vandaag is de hervorming van de uitstootmarkt niet afgerond. De parlementsleden moeten nu onderhandelingen aanknopen met de regeringen.

bron: Belga