De Lijn zoekt vier onafhankelijke bestuurders

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vervoersmaatschappij De Lijn gaat op zoek naar vier onafhankelijke leden voor haar raad van bestuur. Het aantal bestuursmandaten blijft behouden op elf, maar vier huidige bestuurders zullen worden vervangen door onafhankelijke bestuurders. De Lijn hoopt de zoektocht tegen eind mei te kunnen afronden. "De Lijn zoekt vier onafhankelijke leden van de raad van bestuur", zo luidt de kop boven een opvallende vacature in de krant en op de website van De Lijn. De raad van bestuur van De Lijn bestaat uit elf leden en is samengesteld uit vijf bestuurders die worden voorgedragen door het Vlaams gewest, twee door de gemeenten en provincies en vier door de sociale partners verenigd in de SERV (Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen). Marc Descheemaecker zit de raad van bestuur voor.

Bedoeling is binnenkort vier onafhankelijke bestuurders aan te duiden. Het totale aantal bestuursleden verhoogt niet en blijft dus behouden op elf. Welke huidige bestuursleden plaats moeten ruimen, zou nog bekeken worden. De aanduiding van vier onafhankelijke bestuurders is volgens De Lijn "de uitvoering van het decreet Deugdelijk Bestuur".

"Een extern bureau stelt een lijst met 16 namen samen. Vervolgens kiest het remuneratiecomité daar acht namen uit. Uiteindelijk benoemt de Vlaamse regering de vier nieuwe, onafhankelijke bestuurders", luidt het. Alles moet decretaal rond zijn tegen eind juli, maar De Lijn mikt op eind mei.

Van de kandidaten wordt verwacht dat ze minstens ervaring hebben in het mobiliteitsbeleid, het financiële beleid in grotere ondernemingen of in veranderingsmanagement. De vergoeding voor de onafhankelijke bestuurders bestaat volgens de vacature uit "een vast jaarbedrag van 2.929,13 euro, verhoogd met een zitpenning van 292,94 euro per bijgewoonde vergadering en terugbetaling van de verplaatsingskosten".

bron: Belga