Comité I blijft met vragen zitten over groen licht Staatsveiligheid

Comité I blijft met vragen zitten over groen licht Staatsveiligheid

Het Comité I blijft zich vragen stellen bij de manier waarop de Staatsveiligheid in de jaren negentig is omgesprongen met de naturalisatie-aanvraag van een aantal hoofdrolspelers in het dossier-Kazachgate. Bij één van hen meldde de Staatsveiligheid in oktober 1997 dat er “niets te vermelden” was, terwijl ze een maand eerder aan de Dienst Vreemdelingenzaken meldde dat hij een verantwoordelijke van de Kazachse maffia in ons land zou zijn. De onderzoekscommissie Kazachgate buigt zich over de manier waarop de zogenaamde afkoopwet voor fiscale fraudeurs in sneltempo werd goedgekeurd. Het zogenaamde Kazachse trio – Patokh Chodiev, Alijan Ibragimov en Alexander Mashkevitch – maakte nadien als eerste gebruik van die verruimde minnelijke schikking. In een eerste fase onderzoekt de commissie de manier waarop Chodiev en Ibragimov indertijd de Belgische nationaliteit kregen.

Het Comité I, dat de inlichtingendiensten controleert, verklaarde eerder in de commissie al dat de Staatsveiligheid over rapporten beschikte over banden tussen Chodiev en de Russische maffia, terwijl de dienst in 1996 zijn naturalisatieaanvraag het cachet “niets te vermelden” meegaf. De Staatsveiligheid meldde intussen dat de toenmalige informatie niet van dien aard was om die naturalisatie af te blokken.

Guy Rapaille, de voorzitter van het Comité I, bleef woensdag bij zijn tweede getuigenis in de commissie echter bij zijn standpunt. De informatie die Chodiev in verband bracht met de Russische maffia, had niet mogen leiden tot een “rien à signaler”, aldus Rapaille.

Datzelfde geldt nog duidelijker in het geval van Ibragimov. Zijn aanvraag uit 1997 werd geweigerd door het parket van Nijvel, maar hij werd zeven jaar later wel Belg via een gemeentelijke procedure. Eind oktober 1997 meldde de Staatsveiligheid ook voor Ibragimov dat er “niets te vermelden” viel. Dat doet vragen rijzen, want een maand eerder vertrok er vanuit de Staatsveiligheid informatie naar de Dienst Vreemdelingenzaken waaruit bleek dat Ibragimov een verantwoordelijke van de Kazachse maffia zou zijn, aldus Rapaille.

De verklaringen van Rapaille deden bij verschillende Kamerleden de wenkbrauwen fronsen. De voorzitter van de controledienst benadrukte evenwel dat men de Staatsveiligheid door de bril van de jaren negentig moet bekijken en dat mensen zich kunnen vergissen. Druk op de Staatsveiligheid heeft Rapaille nooit vastgesteld.

bron: Belga