Bonden en directie bereiken akkoord over personeelstekort bij Brusselse brandweer

Bonden en directie bereiken akkoord over personeelstekort bij Brusselse brandweer

Vakbonden en directie hebben deze namiddag een akkoord bereikt over het personeelstekort bij de Brusselse brandweer. Dat heeft vakbondsafgevaardigde Eric Labourdette van de liberale VSOA verklaard. Een dertigtal aanwervingen die gepland stonden voor september, zouden nu vervroegd worden naar juni, en het aantal brandweerlui op brandweerwagens gaat voorlopig niet van vijf naar zes. Het gemeenschappelijk vakbondsfront van de Brusselse brandweer diende eind vorig jaar een stakingsaanzegging in. De brandweerlieden protesteerden daarmee tegen een koninklijk besluit dat op 1 januari is ingegaan, waarin staat dat het aantal brandweerlui op brandweerwagens wordt opgetrokken van vijf naar zes. De bonden vonden dat op zich een goed initiatief, maar oordeelden dat er te weinig personeel was om aan de nieuwe regel te voldoen.

Vakbonden en directie kwamen vandaag overeen dat het aantal brandweerlui op de wagens voorlopig op vijf blijft. Het aantal brandweerlieden wordt bovendien sneller opgetrokken dan voorzien. De aanwervingen die voor september gepland waren, komen er nu al in juni. Het gaat om een dertigtal mensen, die het vertrek van dertig brandweerlui in 2017 moeten compenseren. Op de vergadering werd ook voorgesteld om de wervingsreserve uit te beiden.

De aangekondigde staking lijkt hierdoor voorlopig afgewend, al wordt de aanzegging niet geannuleerd “voor het akkoord op papier staat”, verklaarde Labourdette nog.

bron: Belga