Waarom een werkgroep de werking van Kamervoorzitter Siegfried Bracke analyseert

Zijn functie als adviseur bij Telenet komt Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) op heel wat kritiek te staan. Een werkgroep zal zijn rol in de Kamer onder de loep nemen.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Waarom staat Bracke in het oog van de storm?

Bij het uitbreken van de Publipart-affaire was Bracke, als Gents gemeenteraadslid, een van de personen die met scherp schoot op de betrokken leden van het Gentse schepencollege. Nu bekend is dat hij zelf als adviseur werd ingeschakeld door het telecombedrijf Telenet, keert de boomerang terug in zijn gezicht, ook al besliste hij om die functie neer te leggen (zie onder).

Hoe reageert de politiek?

Groen en sp.a vragen om iemand die "boven het gewoel staat". "Net nu we over partijgrenzen heen moeten werken, hebben we een sterke, gedragen parlementsvoorzitter nodig" zegt Groen-fractievoorzitter Kristof Calvo. Zijn collega Meryame Kitir (sp.a) vraagt zich af welke mandaten Bracke nog heeft.

N-VA houdt het kopstuk het hand boven het hoofd. "Siegfried heeft vastgesteld dat, binnen de commotie, het zijn geloofwaardigheid zou aantasten indien hij daarmee doorging. En dan heeft hij, denk ik, een correct besluit genomen", reageert fractieleider in de Kamer Peter De Roover. Ook federaal coalitiepartner MR spreekt bij monde van Denis Ducarne van "een noodzakelijke daad".

Wat zijn de gevolgen?

In de Kamer is de oprichting van een werkgroep rond ‘politieke vernieuwing' goedgekeurd. Die werkgroep zal allerlei voorstellen rond politieke deontologie bespreken, inclusief de rol en de modaliteiten van de functie van Kamervoorzitter, delen Calvo en Kitir mee. "Alle partijen engageren zich om mee te werken", luidt het. De gemeenteraad van Gent besliste om geen onderzoekscommissie naar Publipart op te richten. Daar had de Gentse oppositie, waaronder Bracke, om gevraagd.

 

Dienstmededeling.

Ik vertrek uit Telenet Adviesraad. Poenschepper? Ik niet. Maar hoeft niet meer voor mij. Geen punt. Punt.

— Siegfried Bracke (@sthbracke) 14 februari 2017