Disney breekt banden met YouTube-ster PewDiePie

PewDiePie op een signeersessie van zijn boek "This Book Loves You" in 2015 - Foto Belga / J. Lamparski

De populairste vlogger ter wereld, PewDiePie, met 53 miljoen abonnees en 14,7 miljard views, wordt gedumpt door Disney. De 27-jarige Zweed is volgens Disney te ver gegaan doordat er regelmatig antisemitische grappen en nazi-referenties te zien waren in zijn video’s. Felix Kjellberg, zoals de filmpjesmaker heet, wilde naar eigen zeggen aantonen “dat we in een gekke wereld leven waar mensen alles doen voor vijf dollar”.

In negen recente video’s van de 27-jarige Zweed zijn antisemitische of nazi-gerelateerde beelden of boodschappen te zien. Zo is in één van de fimpjes te zien hoe twee Indiase mannen een bordje omhooghouden met daarop de tekst ’Death to al jews’ (dood aan alle joden, red). In een andere video voert PewDiePie dan weer een man op die verkleed is als Jezus en zegt dat Adolf Hitler niets te verwijten valt.

Voor Maker Studios, de dochteronderneming van Disney, waren de grappen reden om alle samenwerking met de Zweed te verbreken. “Felix is duidelijk te ver gegaan in dit geval”, verklaarde een woordvoerder van Maker Studios aan The Wall Street Journal.

Kjellberg wilde met het filmje met de twee Indiërs naar eigen zeggen aantonen dat de moderne wereld “gek” geworden is. Hij zegt dat de video’s als entertainment waren bedoeld, niet als politieke opmerking. De vlogger begrijpt wel dat ze als beledigend ervaren zijn en verontschuldigt zich.