Apple strijdt tegen Amerikaanse reparatiewet

AFP / N. Tucat

Acht Amerikaanse staten overwegen een wet die het voor consumenten eenvoudiger maakt om toestellen te herstellen. Een aantal bedrijven, waaronder technologiereus Apple, kanten zich tegen het voorstel.

Onder andere Nebraska, New York en Massachusetts willen hun inwoners het recht geven om hun apparaten zelf eenvoudig te repareren. Om dat mogelijk te maken, zouden fabrikanten losse onderdelen en handleidingen op de markt moeten brengen. Maar volgens een bron bij de technologiesite Motherboard zullen een aantal bedrijven lobbyen tegen het wetsvoorstel.

De staat Nebraska is voorlopig de enige die een hoorzitting rond het voorstel heeft ingepland. Daar zou een medewerker van Apple getuigen dat reparaties door particulieren gevaarlijk kunnen zijn. Zo zou een slechte herstelling de kans dat de batterij in brand vliegt vergroten volgens het bedrijf. Vorig jaar stelden lobbyisten nog dat gebroken glas van een scherm riskant is, omdat het snijwonden kan opleveren.

Repair.org, een beroepsverening voor onafhankelijke reparateurs, hoopt dat minstens één staat de wegwerpcultuur dit jaar aanpakt. «Als bedrijven zich zorgen maken , moeten ze consumenten maar waarschuwen en hen informeren over veilige vervangingen en herstellingen», aldus Gay Gordon Byrne, directeur van Repair.org ,bij Motherboad.

Apple staat niet alleen in de strijd tegen de wet. Ook telecombedrijf AT&T en tractorproducent John Deere willen reparaties liever zelf uitvoeren.