Sp.a en Groen maken alle vergoedingen Gentse mandatarissen bekend

Sp.a en Groen maken alle vergoedingen Gentse mandatarissen bekend

Zoals aangekondigd hebben sp.a en Groen in Gent vandaag alle vergoedingen van hun mandatarissen bekendgemaakt. De Gentse coalitiepartner Open Vld doet hetzelfde in de loop van de week. “Dit sluit aan bij de basishouding van Groen dat altijd al duidelijke regels had voor de eigen politieke mandaten”, zegt Elke Decruynaere (Groen). “Zo stopte Filip Watteeuw onmiddellijk als Vlaams parlementslid toe hij schepen werd in Gent. Omdat de combinatie van schepen in een grote stad als Gent met de job van parlementslid in de parktijk ondoenbaar is, is dat ook niet toegelaten.”

Van het voorgestelde loon- en vergoedingsplafond (130 procent van de basiswedde) blijven de drie Groen-schepenen een eind verwijderd. Geen van hen komt boven de 110 procent uit. De cijfers leren dat een Groen-schepen in 2015 per maand netto gemiddeld ongeveer 3.500 euro verdiende (wedde en vergoedingen, min afdrachten). Voor gemeenteraadsleden schommelen de netto-inkomsten op jaarbasis (dus ook na afdrachten) tussen 7.777 en 17.867 euro.

Net als Groen, herhaalt de lokale sp.a-voorzitter Karin Temmerman haar oproep van zondag. “Wij nodigen alle andere partijen in de gemeenteraad uit om hetzelfde te doen. Dit gaat immers om transparantie in de politiek als geheel en over de geloofwaardigheid van alle politici.”

Kandidaat-burgemeester Rudy Coddens maakte maandag al zijn inkomsten bekend, netto hield hij in 2015 ongeveer 49.000 euro over aan zowel zijn schepenmandaat als bijkomende vergoedingen min afdrachten aan de partij.
Bij sp.a komt enkel burgemeester Daniël Termont in 2015 iets (één procentpunt) boven het zondag afgesproken vergoedingsplafond. Hij kondigde aan het bedrag (1.300 euro) aan het Kinderkankerfonds en de Huntington Liga te schenken. Termont verdiende in 2015 overigens 48.340 euro netto met zijn burgemeesterschap en ruim 17.234 euro aan bijkomende mandaten. De inkomsten van schepen Tom Balthazar, die zaterdag ontslag nam, worden niet bekendgemaakt.

Coaltiepartner Open Vld besliste maandagavond om een gelijkaardige oplijsting te doen, allicht zal die donderdag klaar zijn.
Oppositiepartij CD&V maakt de lijst met vergoedingen dinsdagavond bekend. N-VA wil dat ook doen, maar in het kader van een commissie over de kwestie.

bron: Belga