Seks in woon-zorgcentra – Seniorenzorgbedrijf Armonea wil taboe van seks in woon-zorgcentrum doorbreken

Uit een enquête van Armonea blijkt dat dit jaar 388 tachtigers die in de instellingen verblijven Valentijn zullen vieren. De overgrote meerderheid zijn koppels die al meer dan een halve eeuw samen zijn, maar er zijn in de woon-zorgcentra van Armonea ook 18 nieuwe koppels, onder wie 1 teruggevonden oude liefde en 2 lesbische koppels. Armonea, de grootste onafhankelijke seniorenzorgorganisatie in België, wil met het onderzoek in haar 83 instellingen, dat ze op deze Valentijnsdag publiceert, het taboe van “seks en intimiteit in het woon-zorgcentrum” aankaarten. “Ook wanneer je ouder wordt, is er behoefte aan intimiteit en seksualiteit. Maar het is niet evident om dat in een woon-zorgcentrum te beleven en te uiten”, zegt Armonea-woordvoerster Kristel Goffin. “Uit de verhalen die we verzamelden blijkt dat er wel degelijk een taboe rust op intimiteit en seksualiteit in het woon-zorgcentrum. Bovendien blijkt dat je de liefde ook op hogere leeftijd nog in alle vormen tegenkomt.”
Zo wonen er in de 83 Armonea-voorzieningen 290 koppels die al meer dan een halve eeuw samen zijn. Er zijn 80 koppels waarvan de partner nog thuis woont. Het oudste koppel is 104 en 97 jaar. Er is ook een koppel dat maar liefst 74 jaar getrouwd is, een unicum in België. Binnen Armonea vonden 18 nieuwe koppels de liefde. In één geval gaat het om een hervonden jeugdliefde, in twee gevallen om een lesbische liefdesrelatie.
Armonea vindt dat seksuele relaties en contacten aangaan en onderhouden gezond is, niet alleen voor het lichaam, maar ook voor de geest. “Dat verandert niet wanneer je ouder wordt.” Samen met de vzw Aditi heeft Armonea daarom een visietekst opgesteld. De komende maanden zal Armonea die visie in de praktijk omzetten. Dat begint met sensibilisering en vorming van de medewerkers en specifieke informatie aan bewoners en familie.
“Het betekent dat we nog meer aandacht hebben voor privacy voor wie dit nodig heeft, of dat we ervoor zorgen dat koppels die al een heel leven lang bij elkaar slapen en dat ook willen blijven doen, dat ook kunnen in onze woon-zorgcentra”, zegt ouderenzorgexperte Pascale Myncke. “Met dit project zal de levenskwaliteit van de bewoners verhogen.”

bron: Belga