Reclaim the night-manifestanten: “politie-optreden zal ons niet ontmoedigen”

De initiatiefneemsters en deelneemsters aan de feministische “Reclaim the Night”-betoging die zaterdagavond uitdraaide op een confrontatie met de Brusselse lokale politie, laten zich door dat politie-optreden niet bang maken of ontmoedigen. Dat laten ze weten in een persbericht. Volgens de manifestanten werden ze door de politie brutaal en gewelddadig behandeld. De Brusselse politie meldde zondag dat ze tussenbeide diende te komen omdat een aantal betoogsters graffiti en beschadigingen aanbrachten. “Wij hadden beslist om samen de straat te hernemen, als een groep mensen die dagelijks het seksisme ondergaan”, zeggen de initiatiefneemsters. “We wilden dat seksisme aanklagen, het lastigvallen van vrouwen op straat, en de veelvuldige agressies die we regelmatig moeten ondergaan in de publieke ruimte. Onze betoging was ook een aanklacht tegen de verkrachtingscultuur die dergelijke agressies banaliseert en de schuld in de schoenen van de slachtoffer schuift.”

Voor de betoging was geen toestemming gevraagd, aldus de initiatiefneemsters. “Het is voor ons tegenstrijdig om aan de zoveelste patriarchale instelling toestemming te vragen om tegen haar te gaan betogen. Wij vragen niet het recht om de straat te hernemen, wij hernemen ze.”

De manifestatie begon omstreeks 20.30 uur aan de Kunstberg maar liep al snel fout. “Na ongeveer 20 minuten werden we gebrutaliseerd, omsingeld, ingesloten en sommigen van ons zelfs gewurgd en geslagen door de politie, en dat gedurende twee uur lang.”

“Geen enkel politie-optreden zal er echter in slagen ons te ontmoedigen”, gaan de manifestanten verder. “Op een moment dat de verkrachtingscultuur haar hoogtepunt kent, zijn wij meer dan ooit solidair met iedereen die tegen dat geweld vecht. Zoals een spandoek zei, “Sorority is powerful” en we zijn vast van plan deze strijd te winnen.”

bron: Belga