Oost-Vlaanderen voorziet 375.000 euro voor voortbestaan Floraliën

door
Belga
Leestijd 2 min.

Om het voortbestaan de Gentse Floraliën te kunnen garanderen, voorziet de provincie Oost-Vlaanderen de komende drie jaar jaarlijks 125.000 euro. De vorige editie, in 2016, was zwaar verlieslatend. De vzw Koninklijke Maatschappij voor Lanbouw- en Plantkunde, de organisatie achter de Gentse Floraliën, kreeg vroeger jaarlijks een kleine toelage om haar plantencollectie te conserveren.

In haar meerjarenbegroting schreef de deputatie voor de komende drie jaar telkens 125.000 euro in voor de KMLP. Het eerste jaar wordt dat bedrag als subsidie toegekend, de twee jaren nadien in de vorm van een participatie. Oost-Vlaams gedeputeerde van Landbouw Alexander Vercamer (CD&V) zal daardoor ook in de raad van bestuur zetelen. "Het is de bedoeling dat men een bredere toegang tot een lidmaatschap creëert, om het draagvlak te vergroten", zegt Vercamer over een op til zijnde statutenwijziging van KMLP.

De editie van vorig jaar kampte met tegenvallende bezoekerscijfers, waardoor het eigen vermogen van de organisatie daalde van 4,3 miljoen euro naar 600.000 euro. De KMLP verkocht haar vastgoed en ontsloeg haar personeel, op een coördinator na.

Oost-Vlaanderen is de belangrijkste sierteeltprovincie en de Floraliën dragen bij om de sector en de bezoekers te boeien, maar hebben ook en rol als trendsetter binnen de groensector, motiveert de deputatie haar beslissing.

Ondertussen zijn er aan de top van de KMLP een aantal wissels gebeurd. Febelfin-ceo Michel Vermaerke werd als voorzitter vervangen door graaf Raoul de Hemptinne. Sierteler Hubert De Waele is de nieuwe secretaris-generaal, ter vervanging van CEO Dirk De Cock. Sinds het najaar is er ook een denktank actief die tegen eind april toekomstlijnen moet uittekenen. Allicht zullen meer kleinere acties georganiseerd worden om naar het grotere vijfjaarlijkse evenement te groeien.

bron: Belga