Leegstaande ruimte in Brussels Centraal Station wordt digitale hub

Leegstaande ruimte in Brussels Centraal Station wordt digitale hub

Wie zijn digitale kennis wil bijspijkeren, kan daarvoor binnenkort terecht in BeCentral. In die, op dit moment nog leegstaande, ruimte in het Brusselse Centraal Station, komen vanaf maart digitale labs, les- en ontmoetingsruimtes en werkplekken. BeCentral moet in het najaar van 2017 volledig operationeel zijn en ingevuld worden met verschillende initiatieven voor kinderen, jongeren en volwassenen. Concreet komt BeCentral op 2.000 vierkante meter leegstaande ruimte in het station. Het project neemt er twee verdiepingen in beslag: onder meer de ruimtes die men kan zien boven het grote centrale bord waarop de vertrektijden worden aangegeven. Op het eerste niveau moet het een komen en gaan worden van de vele mensen die dagelijks in het station passeren, met korte projecten, zoals workshops, zegt Baudouin de Troostembergh, ceo van BeCentral. Op het tweede niveau komen er langere projecten van twee maanden tot een jaar.

BeCentral onderscheidt zich van andere co-ruimtes en programma’s omdat het zich op de eerste plaats richt op mensen met slechts beperkte digitale vaardigheden voor wie de instapdrempel bij andere initiatieven vaak te hoog is. “De bedoeling is om dit open te trekken voor iedereen”, zegt minister van Digitale Agenda Alexander De Croo. “BeCentral biedt ruimte voor start-ups, maar ik kan me ook inbeelden dat we in de toekomst scholen naar hier brengen voor een digitaal bad, in plaats van bijvoorbeeld bosklassen. Maar BeCentral kan ook bijvoorbeeld vijftigers voorbereiden op een carrièreswitch. Bovendien is de locatie niet alleen symbolisch, maar ook bijzonder praktisch.”

BeCentral heeft met de NMBS een concessie van tien jaar getekend. De ruimtes zijn op dit moment nog verre van af en moeten nog getransformeerd worden. In het najaar van 2017 moet BeCentral volledig operationeel zijn.

bron: Belga