Gezochte "Algerijnse salafistische illegaal" opgepakt in Verviers

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Algerijn die illegaal in ons land verbleef en door de politie werd gezocht om uitgezet te worden is maandagavond opgepakt in Verviers. Dat zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) dinsdagochtend. De man in kwestie, Mohamed B., werd door de inlichtingendiensten in de gaten gehouden voor banden met terrorisme. Enkele maanden geleden werd hij naar het gesloten centrum van Vottem (Luik) meegenomen met het oog op zijn uitwijzing naar Algerije. De hele procedure voor een gedwongen repatriëring werd doorlopen, een dokter achtte hem ook 'fit to fly'. Algerije leverde een laissez-passer af waarmee B. door de douane geraakt.

Maar de man diende een eenzijdig verzoekschrift in bij de Luikse rechtbank van eerste aanleg om zijn repatriëring om gezondheidsredenen tegen te houden en haalde zijn slag thuis. Eerder hadden twee andere rechtbanken geoordeeld dat de repatriëring wel kan doorgaan. Francken werd bovendien veroordeeld tot een dwangsom van 500 euro per dag dat hij de man vasthoudt.

De staatssecretaris tekende derdenverzet aan tegen de uitspraak en kreeg daarin vorige week donderdag gelijk. Hij liet toen weten dat de man kon worden opgespoord.

Dat is nu met succes gebeurd want Mohamed B. is maandagavond opgepakt in Verviers, laat Francken dinsdagochtend via Twitter weten. Omdat het vorige laissez-passez van Algerijnse ambassade is verlopen, moet er wel een nieuwe aangevraagd worden vooraleer er kan overgegaan worden tot uitwijzing. De staatssecretaris hoopt dit dinsdag in orde te brengen. "We proberen dat vandaag nog te bekomen. Vervolgens vliegtuigticket kopen en politie-escorte regelen."

Al is het nog niet duidelijk of de man in beroep kan tegen deze uitwijzing.

bron: Belga