Fietsers staan 10 procent van hun rit stil

Gemiddeld verliezen fietsers 10 pct van hun ritje aan wachten voor een rood licht. Dat berekende de Fietsersbond op basis van 360 fietsritten. De belangenorganisatie ijvert daarom voor een lichtenregeling op maat van fietsers en het doorvoeren van de “rechtsaf door rood”-regel, die nu al in Brussel bestaat. Sinds eind 2011 mogen fietsers naar rechts afslaan als het verkeersbord op rood staat, als op het kruispunt een verkeersbord staat dat dat mogelijk maakt. In het Brussels gewest zijn die bordjes intussen te vinden op alle kruispunten, met weliswaar enkele uitzonderingen.

Vlaanderen hinkt echter achterop, meent de Fietsersbond. In Gent zijn er enkele te zien, net als in enkele gemeenten, zoals Waarschoot en Kontich. In Mechelen wordt het dan weer “ernstig overwogen”, zegt de organisatie. “De Vlaamse gemeenten willen wel, maar de Vlaamse overheid niet. En omdat de meeste verkeerslichten op kruisingen van gewestwegen of gewestwegen met gemeentewegen staan, blijven ze schaars.”

De Vlaamse overheid haalt onder meer aan dat fietsers zouden denken “dat het voortaan altijd en overal mag en dat het verwarring zou scheppen bij kinderen”, zegt de Fietsersbond. “Dat wordt tegengesproken door de bevindingen in Brussel en Gent.”

Voor overal ‘rechtsaf door rood’ is de Fietsersbond echter niet te vinden. “Alleen waar het veilig kan”, klinkt het nog.

bron: Belga