Britse overheid houdt vast aan staatsbezoek van Trump ondanks petitie

door
Belga
Leestijd 1 min.

Meer dan 1,8 miljoen Britten hebben zich in een petitie uitgesproken tegen het staatsbezoek van de Amerikaanse president Donald Trump met "alle eer en glorie". De regering in Londen heeft dinsdag nogmaals uitdrukkelijk gesteld dat de uitnodiging van kracht blijft. De regering neemt akte van het "duidelijk standpunt" van de ondertekenaars, maar steunt die stelling niet. "We verheugen ons erop om president Trump te verwelkomen, zo gauw de datum bepaald is". Volgende maandag zullen de afgevaardigden in het parlement zich over de petitie buigen.

De Britse premier Theresa May had Trump tijdens haar bezoek in Washington eind januari in naam van de koningin uitgenodigd. Tienduizenden Britten kwamen op straat om hiertegen te protesteren. Ze verwijten May dat ze zich met de uitnodiging aan Trump onderdanig opstelt tegenover hem.

Vorige Amerikaanse presidenten werden vaak pas jaren na hun ambtsaanvaarding met alle staatseer in het koninklijke paleis ontvangen. Bij de staatsontvangst behoren naast een stoet per koets op de Londense Mall ook een staatsbanket in Buckingham Palace.

Een toespraak van Trump voor het Brits parlement sloot de woordvoerder van het Lagerhuis, John Bercow, al uit. In een opzienbarende verklaring betichtte hij Trump indirect van seksisme en racisme. Critici verweten Bercow dat hij het neutraliteitsbeginsel van zijn ambt had geschonden en eisten zijn ontslag.

Bron: Belga