Japanners hebben te weinig seks

Een recordaantal Japanners heeft een seksloos huwelijk. Ze hebben almeer dan een maand geen seks met hun partner. Dat blijkt uit een enquête.
door
Jelle
Leestijd 2 min.

Volgens de enquête die de Japanse organisatie voor gezinsplanning hield, heeft maar liefst 47,2% van de getrouwde stellen een seksloos huwelijk. Dat is een stijging van 2,6% tegenover 2014 en van 16,3% tegenover 2004. De bevraagden verwachten ook niet dat daar snel verandering in komt.

Geboortecijfer

De slaapkamerproblemen van de Japanse bevolking vormen een probleem voor het hele land. De eilandstaat vergrijst immers in sneltempo. Het geboortecijfer daalt jaar na jaar. Als het zo verdergaat daalt de bevolking van 127 miljoen nu naar 86 miljoen in 2060.

De enquête werd afgenomen bij ongeveer 1.200 mensen tussen 16 en 49 jaar. Onder hen 665 getrouwde mannen en vrouwen. De voornaamste reden die de mannen opgaven was dat ze vaak te moe zijn door hun werk (35%). Een andere reden is dat ze hun vrouw eerder als familielid zien dan als sekspartner en dat ze gestopt zijn met vrijen na de geboorte van een kind.

Vrije tijd

"Het is de eerste keer dan meer dan 30% van de mannen zegt dat ze te moe zijn van hun werk om seks te hebben", zei Kunio Kitamura, de voorzitter van de organisatie die de enquête afnam. "Daarom moet het aantal werkuren verminderd worden en moet er gekeken worden hoe mensen werken."

In Japan ligt de werkdruk erg hoog. De roep naar een beter evenwicht tussen werk en vrije tijd bestaat al langer, maar er wordt weinig actie ondernemen. Wel zou de overheid werken aan een voorstel om het aantal overuren per maand te beperken tot een zestigtal uur.